همه چیز درباره آندروید 7.0، نان بادامی

من در تمام طول زندگی‌ام بیشتر از ۲۰ بار کلمه nougat (نان بادامی) به گوشم نخورده‌بود تا زمانی که گوگل تصمیم گرفت نسخه تازه اندروید خود را “نان بادامی” نام‌گذاری کند.

اما اندروید ۷ به صورت رسمی به مشتاقان دنیای فناوری معرفی شده و نام این شیرینی در ذهن تمامی افراد حک می‌شود.

خب… بیایید ببینیم ورژن جدید اندروید (نان بادامی) چیست و چه معنایی برای شما خواهد‌ داشت؟ در این پست به پاسخ سوالاتی که ذهن شما را مشغول کرده است خواهیم پرداخت.

هشدار: خواندن این داستان ممکن است شما را ترغیب به مصرف زیاد شیرینی‌های خوشمزه کند. نویسنده این پست هیچگونه مسئولیتی در ازای افزایش وزن احتمالی شما ندارد. به علاوه، به ازای هر ۳ شیرینی که نوش جان می‌کنید ملزم به ارسال یک شیرینی به نویسنده این مقاله هستید…

ویژگی‌های بارز و جدید اندروید 7.0 چیست؟

“نان بادامی” سه مشخصه کلیدی دارد که قطعا مشتاق به دانستن آن‌ها هستید:

۱. Split-screen mode: که multi-window mode نیز نامیده می‌شود حالتی‌ست که در آن صفحه نمایشگر تلفن همراهتان به دو بخش تقسیم می‌شود. این قابلیت در گوشی‌های سامسونگ و بعضی دیگر از شرکت‌های سازنده تلفن همراه هوشمند قرار داشت اما هم اکنون در بطن ورژن جدید این سیستم عامل قرار داده شده. این بدان معناست که تمامی دستگاه‌های اندرویدی می‌توانند از این قابلیت در تمام برنامه‌ها استفاده کنند.

اگر چه استفاده از قابلیت split-screen mode در گوشی پنهان شده است اما استفاده از آن، بسیار ساده است:

زمانی که در حال کار با یک برنامه هستید، Overview key (کلیدی که بعد از دکمه back و home قرار گرفته) را فشار دهید و نگه دارید. این کار نمایشگر دستگاهتان را به دو قسمت تقسیم می‌کند و برنامه‌ای که در حال کار با آن بودید در بالای (یا سمت چپ) صفحه و لیستی از آخرین برنامه‌های استفاده شده در پایین (یا سمت راست) صفحه قرار می‌گیرد.

علاوه بر روشی که ذکر شد، می‌توانید قابلیت split-screen را اینگونه نیز فعال کنید:
 
Overview key را فشار دهید و یکی از برنامه‌هایی که در لیست به شما نشان داده می‌شود را نگه دارید. شما بعد از فعال شدن این حالت، قادرید با تکان دادن اسلایدر تعبیه شده در مرز بین دو قسمت، سایز صفحه‌ها را تغییر دهید و زمانی که تصمیم به خروج از این حالت را گرفتید، Overview key را نگه می‌دارید تا به حالت عادی برگردید.

۲- اگاهی رسانی جدید و پیشرفته: notification های اندروید همیشه در حال پیشرفت بودند و با انتشار “نان بادامی” ظاهر جدیدی به خود خواهند گرفت.

داشتن جلوه جدید از یک سو، کاربردی‌تر شدن آن نیز از سویی دیگر شما را متعجب خواهد کرد. به فرض مثال اگر سه ایمیل جدید از سرویس دهنده جیمیل داشته باشید، هر سه در یک کارت نمایان خواهند شد. سپس شما می‌توانید کارت مربوط به جیمیل را لمس کنید تا به صورت مجزا یه هر سه ایمیل خود دسترسی بیشتری داشته باشید (مثل دستوراتی شبیه Reply یا Archive ایمیل)

نوار notification جدید به شما این امکان را می‌دهد که حتی در همان حالت، بدون اینکه فعالیت فعلی خود را قطع کنید به ایمیل‌ها پاسخ دهید. این قابلیت، بسیار کاربردی به نظر می‌رسد و پس از مدتی از خودتان می‌پرسید: چگونه تا الان از این قابلیت بی‌بهره بودم؟!

۳- تنظیمات سریع: به لطف دکمه‌ای که همیشه در پنل notification حاضر است، این قابلیت اندروید در Nougat بسیار کاربردی تر به نظر می‌رسد و هم چنین کاشی های موجود، ظاهر جدیدی به این قسمت داده‌اند.

به علاوه، قادرید ترتیب گزینه های Quick Settings را نیز تغییر دهید و اینگونه سرعت دسترسی به بخش مورد نظرتان را افزایش دهید. این قابلیت قبلا هم در ورژن‌های third-party اندروید حاضر بود اما گنجانده شدن آن در بطن سیستم عامل اندروید تا به حال مشاهده نشده‌بود.

آیا امکانات دیگری نیز در این ورژن گنجانده شده که تجربه کار با گوشی را بهبود بخشد؟

دو ویژگی بارز دیگری نیز وجود دارد که تجربه استفاده از تلفن همراه هوشمند را بسیار لذت بخش‌تر می‌کند.

نخستین ویژگی امکان جدیدی است که به کمک آن می‌توانید بین برنامه‌های مختلف به سرعت جابجا شوید. برای استفاده از آن کافی‌ست دوبار Overview را لمس کنید تا به دو مورد از پر استفاده‌ترین برنامه ها منتقل شوید. این برنامه جدید در حالت multi-task نمایش داده می شود.

ویژگی دوم، قابلیت نسبتا پنهانی ست که زندگی را به میزان قابل توجهی برای من آسان تر کرده است: امکان سنجاق کردن پر استفاده‌ترین برنامه ها در Share menu اندروید.

یعنی چه؟ یعنی اینکه برای share کردن یک فایل، برنامه مورد علاقه خود را در ابتدای لیست مشاهده می‌کنید. شما حتی می‌توانید چند برنامه را در اولویت قرار دهید و در این صورت این برنامه‌ها به ترتیب حروف الفبا قرار می گیرند.

شاید در نگاه اول این قابلیت بسیار پیش پا افتاده به نظر برسد اما در حقیقت این کارایی بیشتر از سایر قابلیت‌های “نان گندمی” فعالیت‌های روزمره مرا تحت تاثیر قرار داده است.

آیا در Overview Menu ویژگی جدیدی پیدا می‌شود؟

در واقع Overview Menu اندروید 7.0 چند حالت دیگر هم دارد. اولا اینکه در قسمت Overview تعداد برنامه های اخیر محدود شده و سیستم داخلی گوشی، خود به خود برنامه‌های قدیمی را از لیست خارج می‌کند تا شما بین تعداد زیادی از برنامه ها سردرگم نشوید.

ثانیا، Nougat در این منو، دستور Clear All را قرار داده که به کمک آن می توانید به یکباره از تمامی برنامه‌هایی که اخیرا استفاده کردید خلاصی یابید.

ظاهر Nougat تغییر خاصی کرده؟ آیا اندروید 7.0 نسبت به سیستم عامل فعلی جلوه تازه‌ای پیدا می‌کند؟

پاسخ این سوال بستگی به این دارد که از کدام ورژن اندروید استفاده می کنید اما به صورت کلی، Nougat ترکیبی ست از زیبایی‌های خاص Lollipop آغشته به قسمت‌هایی از Marshmallow که اندکی ایرادات آن ها برطرف شده‌است. ممکن است در اولین استفاده متوجه تغییرات خاصی نشوید.

همانطور که توضیح داده شد، پنل notification و Quick Settings شاید بزرگترین تغییر ظاهری نان بادامی باشد. به علاوه، بخش Settings نیز اندکی تغییر کرده و ظاهر تازه‌ای به خود گرفته است. هم چنین در بالای منوی تنظیمات، بخش “پیشنهادات” اضافه شده.
جدا از تمامی این موارد، قسمت جدیدی برای ناوبری بین بخش‌های مختلف تنظیمات تعبیه شده که کاربر را به مسیر مورد نظر هدایت می‌کند.

اندروید 7.0 ایموجی‌های جدید را به شکلک‌های قبلی اضافه کرده. به علاوه در اندروید جدید این امکان فراهم شده که اندازه تمام عناصر موجود در صفحه نمایشگر را افزایش دهید. ورژن‌های قبلی اندروید، تنها اجازه افزایش اندازه متن را به کاربر می‌داد.

حتی اگر تغییرات گسترده ای در اندروید 7.0 اتفاق نیافتاده‌باشد حتما باید چیز جدیدی در اندروید 7.0 وجود داشته باشد که کاربر را مجاب به مهاجرت از اندروید 6.0 کند. لطفا چند مورد را نام ببرید.

در زیر به توضیح بعضی از این موارد می‌پردازیم:
Data Saver: با “نان بادامی” می‌توانید حالت Data Saver را فعال کنید که در این mode ، جلوی برنامه‌هایی که در Background اقدام به ارسال و دریافت اطلاعات می‌کنند گرفته می شود و هزینه‌های شما کاهش می‌یابد.

زبان‌های جدید و پشتیبانی چند منطقه‌ای: “نان بادامی” بیش از صد زبان جدید را می‌داند و با مکان‌های مختلف دیگری آشناست. بنابراین اگر زبان مادری شما انگلیسی نباشد نیز می‌توانید پیام‌های خود را به مقصد برسانید یا آن ها را دریافت کنید. اگر مدام به این طرف و آن طرف سفر می کنید و خواهان این هستید تا دستگاه به خوبی در مکان های مختلف هماهنگ باشد، می توانید حالت multiple locales را انتخاب کنید.

پشتیبان گیری و بازیابی بهتر اطلاعات: سیستم بک آپ گیری و بازیابی اطلاعات اندروید در سال‌های اخیر به صورت شگفت انگیزی بهتر شده است و “نان گندمی”  نیز سهم ویژه‌ای در این پیشرفت ایفا می‌کند. به خصوص اینکه اندروید 7.0 قسمت‌های بیشتری از Settings را در لیست پشتیبان‌گیری قرار داده که این اطلاعات در اکانت گوگل نگه داری می‌شوند و در صورت خریداری تلفن همراه جدید می‌توانید این اطلاعات را بازیابی کنید. مواردی از قبیل app permissions ، تنظیمات دسترسی و Hotspot جزء موارد قابل بازیابی قرار گرفته‌اند.

سیستم به روز رسانی یکپارچه (به صورت خاص برای دستگاه‌های جدید): این سیستم تلفن‌های همراه هوشمند فعلی را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد اما تعداد محدودی از دستگاه‌های جدید که مجهز به این سیستم عامل هستند قادر خواهند بود که بدون معطلی، در background آپدیت های نرم افزاری را دریافت کنند.

امنیت چطور؟ “نان بادامی” فکری به حال امنیت هم کرده؟

اندروید 7.0 کدگذاری را به سطح فایل ها افزایش داده (توضیح تخصصی و فنی در حد و اندازه این مقاله نیست اما نکته مهمی که وجود دارد افزایش سطح امنیت اطلاعات شماست)

هم چنین این امکان فرآهم شده که به برنامه ها اجازه داده شود تا به فولدر خاصی از حافظه داخلی شما دسترسی پیدا کنند نه کل حافظه!

قفل تلفن هم پیشرفت خوبی داشته است و سیستم Trusted Face به شما این امکان را می‌دهد که در نور کم و یا تغییرات ظاهری اندک، هم چنان در تشخیص چهره شما توانا باشد.

کارایی چطور؟ نان بادامی سریع تر کار می کند؟

به عقیده من تمام آپدیت های نرم افزاری قول افزایش سرعت و کارایی و استقامت بیشتر را به کاربر می‌دهند و نان بادامی هم از این اتفاق مستثنا نیست. اما در حقیقت، اکثر کاربران تغییر خاصی را نسبت به ورژن قبلی احساس نخواهند کرد. من هم در تمام مدتی که در حال استفاده از نسخه بتای این سیستم عامل بودم تفاوت خاصی نسبت به اندروید 6 حس نکردم.

اندروید 7.0 می‌خواهد چند ویژگی شبیه واقعیت مجازی را به کار ببرد. این خبر واقعیت دارد؟

تا حدی بله! پلتفرم جدیدی تحت عنوان Daydream (رویا) توسط گوگل در حال اجرا شدن است که بخش کوچکی از آن در نان بادامی گنجانده شده و قرار نیست به صورت عمومی کارایی خاصی برای همه داشته باشد.

چرا؟ چون هنوز سخت افزار تمام تلفن‌های همراه به حدی نیست که بتواند Daydream را پشتیبانی کند و هم چنین سیستم جدید Daydream هنوز به طور کامل آماده نشده!

بنابراین چیزی که اندروید 7 دارد تنها یه چارچوب کلی از پلتفرم واقعیت مجازی ست و تنها برای تعداد محدودی از تلفن‌های هوشمند ارائه خواهد شد. پس قابلیتی نیست که در آینده نزدیک بتواند شما را شگفت زده کند!

قرار نیست Nexus جدیدی با نان گندمی عرضه شود؟

خیلی عجیب است که هنوز خبر رسمی در این رابطه منتشر نشده و شرکت گوگل از اعلان همچین خبری ممانعت کرده است اما نگران نباشید! به احتمال زیاد سری جدید گوشی های Nexus اواخر سال جاری میلادی عرضه خواهد شد. به علت متفاوت بودن زمان بندی‌ها، تنها کاری که می توانیم انجام دهیم حدس زدن است و جواب کوتاهی که برای زمان عرضه آن ها می توان داد : “اواخر پاییز” است.

خب… آیا موبایل یا تبلت من، نان بادامی را دریافت می‌کند؟ اگر پاسخ مثبت است این به روز رسانی چه زمانی خواهد بود؟
این همان سوالی‌ست که میلیون‌ها بار پرسیده می‌شود و پاسخ نیز همان است که بار ها گفته شده. زمان دریافت نان بادامی بستگی به شرکت‌های ارائه دهنده گوشی های هوشمند دارد و طبق معمول، بعضی از شرکت‌ها نسبت به این مسائل متعهد ترند و سریع تر این امکان را در اختیار مشتریان قرار می‌دهند.

بعضی از شرکت‌ها آپگرید نرم‌افزاری را در اولویت کاری خود قرار می‌دهند و برای این کار زمان بندی خاصی مقرر می‌کنند.

اما گوشی های Nexus اولین دستگاه‌هایی هستند که به سیستم جدید آپگرید می‌شوند و شرکت گوگل این فرآیند را از دوشنبه آغاز کرده و در هفته‌های پیش رو ادامه خواهد داد.
The Nexus 5Xو Nexus 6P و  Nexus 6و Nexus 9و Nexus Playerو Pixel Cو  و Android One General Mobile 4Gدر لیست دستگاه‌هایی قرار گرفته‌اند که در ماه آینده اندروید 7 را دریافت خواهند کرد.

آیا تمام ویژگی های گفته شده دستگاه من را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

نه الزاما! در وهله اول باید این نکته را در نظر داشته باشید که بعضی از امکانات بستگی به سخت افزار درونی گوشی دارد (مانند همان سیستم واقعیت مجازی که در قبل اشاره شد)

علاوه بر این، همانطور که بارها اشاره شده، آزاد بودن تغییر در اندروید به این معناست که توسعه دهندگان تلفن‌های هوشمند می‌توانند هر تغییری که مایل باشند در اندروید بدهند و مشخصات مورد نظر خود را در آن قرار دهند. پس اگر دوست دارید از اندروید اصل شرکت گوگل استفاده کنید پیشنهاد ما گوشی‌های Nexus است. سایر شرکت‌ها هر کاری که خودشان بخواهند می کنند و این می‌تواند هم خوب باشد و هم بد.

پس انتخاب با شماست. می‌خواهید از سیستم عامل اورجینال و اصل شرکت گوگل استفاده کنید یا سیستم نرم افزاری تغییر یافته سایر شرکت‌ها!

منبع: JR Raphael/ computerworld.com

برچسب شده در:,

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *